Tekst

Czyli wszytko co musisz wiedzieć o zdrowiu

wtorek, 7 maja 2013

Gotuj Zdrowo – Ryż Z Warzywami




Dzisiaj mój autorski przepis na smaczną i zdrową potrawę, oraz kilka słów na temat brązowego ryżu, który zbyt często zastępujemy tym oczyszczonym i białym. Nie zapominajmy, że ten brązowy zawiera o wiele więcej mikro i makroelementów korzystnie wpływając na nasze zdrowie... 


Ryż Z Warzywami:


Składniki na dwie porcje: 


  • 100 g brązowego ryżu, 
  • 250 g mrożonych warzyw (mogą być też świeże np. mały ziemniak, pół małej cebuli, pół papryki, fasolka szparagowa, kilka różyczek brokułu, trochę kukurydzy, niewielka marchewka, kiełki), 
  • 1/4 cytryny, 
  • pomidor, 
  • 1 l wody, 
  • pół łyżki oleju słonecznikowego, 
  • kurkuma, curry, pieprz i sól do smaku, 




Sposób przyrządzenia:


Zagotowujemy szklankę wody na patelni, wsypujemy ryż. Gotujemy na wolnym ogniu dodając co jakiś czas kolejną porcję wody (gdy ryż wchłonie tą z patelni lub gdy woda odparuje), do momentu aż ryż zmięknie. Następnie dodajemy pół łyżki oleju oraz mrożone warzywa (w przypadku warzyw świeżych musimy dodać je nieco wcześniej by zmiękły). Dusimy pod przykryciem. Pod koniec wsypujemy odrobinę kurkumy, curry, pieprz, sól oraz sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny. Po kilku minutach zestawiamy z ognia. Na koniec kroimy pomidora w cząstki i układamy na wierzchu dania. Smacznego! 


Jedna porcja to ok. 400 kcal, czas przygotowania: 1h 10min


A teraz słów kilka o brązowym ryżu. Jest to tzw. ryż naturalny. W procesie mechanicznej obróbki oddzielana jest od niego tylko najbardziej zewnętrzna, niejadalna łupina. Ryż ten jest o wiele bardziej zasobny w witaminy i mikroelementy niż ryż biały, choć ma bardzo podobny smak. Jest źródłem błonnika, witaminy E, witaminy B6, magnezu, wapnia oraz żelaza. Stosunkowo wolno trawiony przez nasz organizm zapewnia sytość na długi czas. 


Brązowy ryż działa pozytywnie na osoby z cukrzycą, gdyż skutecznie obniża poziom cukru we krwi, w przeciwieństwie do innych zbóż. Dzięki zawartym w zewnętrznej otoczce oleju zmniejsza również poziom złego cholesterolu w naszym organizmie. Ryż ten ma silne działanie przeciw utleniające, dzięki czemu zapobiega starzeniu się komórek. Pozwala nam dłużej cieszyć się młodością. Udowodniono też pozytywny wpływ zjadania brązowego ryżu na nasz układ krwionośny. 


By stwierdzić wpływ ryżu brązowego na odchudzanie wystarczy spojrzeć na Azjatki. W kraju środka odsetek otyłych ludzi jest znacząco mniejszy niż w Europie czy Ameryce, a kobiety cieszą się tam nienaganną talią. Dzięki zawartości stosunkowo dużej ilości witaminy B6, spożywanie brązowego ryżu podnosi odporność naszego organizmu. Sprawia, że zdolność do pochłaniania drobnoustrojów przez białe krwinki wzrasta. W wyniku posiadania dużej ilości tej witaminy, ryż działa uspokajająco i relaksująco. Naturalny ryż brązowy powinien więc na stałe zagościć w naszej diecie.

11 komentarzy:

  1. Bardzo fajny blog :)
    Co prawda ja niezbyt interesuję się gotowaniem, ale komuś z mojej rodziny być może to się przyda. Tak więc...jeżeli mam SZCZERZE oceniać, to daję Twojemu blogowi 8/10 pkt!
    Ps. Fajny przepis xd

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham ryż~~! mogłabym go jeść cały czas ;) na pewno wykorzystam ten przepis ;D

    http://japonskigeodeta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za szczere komentarze:D Rzeczywiście ryż jest bardzo smaczny i do tego zdrowy, ciekawe czemu tak rzadko spotyka się go na naszych stołach...

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie bym zjadła coś takiego. Prawdę mówiąc nie przypominam sobie żebym jadła brązowy ryż. Tylko mięska mi tu brakuje ;p


    Pozdrawiam i zapraszam mylifesometimessucks.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można doddać zielony groszek, jako uzupełnienie białka roślinnego.Będzie pożywne i sycące. Połączenie białka roślinnego z węglowodanami wskazane.

      Usuń
  5. Oczywiście do dania pasowałaby idealnie pierś z kurczaka, tyle że kaloryczność by przy okazji wzrosła. Ale zapewniam że mimo braku mięska, potrawa jest syta:D

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja z zapytaj :)
    Bardzo ciekawy i pouczający blog! W dzisiejszym świecie bardzo mało osób ma wiedzę, która przyda się podczas codziennego życia. Ty taką wiedzę dostarczasz. Gratuluję i pozdrawiam!
    PS Życzę wytrwałości w prowadzeniu bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo:D Takie słowa naprawdę dużo dla mnie znaczą.

      Usuń
  7. Witam! Zostałeś nominowany w moim konkursie na Najlepszego Komentatora Takiej Sytuacji! Zapraszam na mój blog, aby dowiedzieć się więcej o konkursie oraz nagrodach :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. narpbiłaś mi ochoty, chyba pójdę sobie zrobić :D

    OdpowiedzUsuń