Kurkuma to zioło, a właściwie roślina okrytonasienna z
rodziny imbirowatych. Wywodzi się z Azji. Nazywana także szafranicą lub
żółcieniem. Z jej kłączy produkuje się przyprawę, znaną i powszechnie używaną
głównie w kuchni indyjskiej (m.in. składnik curry). Ten niezwykły żółty proszek
ma wiele cennych właściwości, które są jednak mało znane, lecz jakże cenne dla
naszego zdrowia...
To jednak nie wszystko, gdyż kurkuma ma również właściwości „programujące”
DNA do zwalczania komórek rakowych. Kurkuma nie działa jednak na zdrowe
komórki, dlatego jest to jeden z najbezpieczniejszych leków przeciwko
nowotworom, choć badania nad jego szerszym stosowaniem wciąż trwają. Wśród
ludzi spożywających kurkumę na co dzień, obserwuje się dużo mniejszą
zachorowalność na raka.
Przyprawa pełni też rolę regulacyjną wpływając na większość
procesów zachodzących w organizmie człowieka. Ma pozytywny wpływ na całokształt
naszego zdrowia. Redukuje zły cholesterol utleniając jego cząsteczki, a więc ma
pozytywny wpływ na nasz układ krwionośny. Wpływa także na proces krzepnięcia
krwi – przeciwdziała zlepianiu się płytek. Kurkuma może zapobiegać degeneracji
komórek mózgowych, jednocześnie chroniąc przed sklerozą, Parkinsonem, czy
chorobą Alzheimera, jest więc polecana osobom starszym.
Ma właściwości żółciotwórcze, dzięki czemu ułatwia naszemu
organizmowi emulgację cząsteczek tłuszczu zawartych w pokarmie oraz ułatwia
trawienie. Jest bakterio i grzybobójcza. To silny antyoksydant opóźniającym
proces starzenia się. Ma właściwości diuretyczne, dlatego stosuje się ją w
chorobach układu moczowo-płciowego.
Kurkuma używana jest również jako kosmetyk. Stosuje się ją
głównie jako silny barwnik. Można z niej przygotować maseczki odżywcze i
wygładzające, a dzięki właściwością bakteriobójczym, zapobiegające także
rozognieniu zmian trądzikowych. Czasami stosowana również w niektórych
perfumach.
Kurkuma to niewątpliwie pożyteczna roślina. Warto skorzystać
z jej dobroczynnych właściwości. Powinna zagościć na naszych stołach jako
składnik indyjskiego curry, czy innych azjatyckich potraw. Zachęcam także do
własnych eksperymentów kulinarnych z użyciem tej wspaniałej przyprawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz