Tekst

Czyli wszytko co musisz wiedzieć o zdrowiu

wtorek, 30 kwietnia 2013

Kurkuma - Indyjskie Złoto





Kurkuma to zioło, a właściwie roślina okrytonasienna z rodziny imbirowatych. Wywodzi się z Azji. Nazywana także szafranicą lub żółcieniem. Z jej kłączy produkuje się przyprawę, znaną i powszechnie używaną głównie w kuchni indyjskiej (m.in. składnik curry). Ten niezwykły żółty proszek ma wiele cennych właściwości, które są jednak mało znane, lecz jakże cenne dla naszego zdrowia...


Ta niepozorna przyprawa polecana jest wszystkim cukrzykom, gdyż według najnowszych badań dr Saraswati Sukumar, pomaga ograniczać skutki choroby. Od lat używana była w medycynie indyjskiej jako środek na przyśpieszenie gojenia ran. Zwalcza także stany zapalne i tym samym redukuje ryzyko wystąpienia raka.

To jednak nie wszystko,  gdyż kurkuma ma również właściwości „programujące” DNA do zwalczania komórek rakowych. Kurkuma nie działa jednak na zdrowe komórki, dlatego jest to jeden z najbezpieczniejszych leków przeciwko nowotworom, choć badania nad jego szerszym stosowaniem wciąż trwają. Wśród ludzi spożywających kurkumę na co dzień, obserwuje się dużo mniejszą zachorowalność na raka.

Przyprawa pełni też rolę regulacyjną wpływając na większość procesów zachodzących w organizmie człowieka. Ma pozytywny wpływ na całokształt naszego zdrowia. Redukuje zły cholesterol utleniając jego cząsteczki, a więc ma pozytywny wpływ na nasz układ krwionośny. Wpływa także na proces krzepnięcia krwi – przeciwdziała zlepianiu się płytek. Kurkuma może zapobiegać degeneracji komórek mózgowych, jednocześnie chroniąc przed sklerozą, Parkinsonem, czy chorobą Alzheimera, jest więc polecana osobom starszym.

Ma właściwości żółciotwórcze, dzięki czemu ułatwia naszemu organizmowi emulgację cząsteczek tłuszczu zawartych w pokarmie oraz ułatwia trawienie. Jest bakterio i grzybobójcza. To silny antyoksydant opóźniającym proces starzenia się. Ma właściwości diuretyczne, dlatego stosuje się ją w chorobach układu moczowo-płciowego.

Kurkuma używana jest również jako kosmetyk. Stosuje się ją głównie jako silny barwnik. Można z niej przygotować maseczki odżywcze i wygładzające, a dzięki właściwością bakteriobójczym, zapobiegające także rozognieniu zmian trądzikowych. Czasami stosowana również w niektórych perfumach.

Kurkuma to niewątpliwie pożyteczna roślina. Warto skorzystać z jej dobroczynnych właściwości. Powinna zagościć na naszych stołach jako składnik indyjskiego curry, czy innych azjatyckich potraw. Zachęcam także do własnych eksperymentów kulinarnych z użyciem tej wspaniałej przyprawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz