Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do
prawidłowego rozwoju człowieka. Nasz organizm ich nie produkuje, dlatego muszą
być dostarczanego do niego z zewnątrz. Przez niektórych uważane są za eliksir
młodości i zdrowia. Postaram się odrobinę przybliżyć ich prozdrowotne
właściwości...
Po pierwsze kwasy tłuszczowe omega-3 najprawdopodobniej mają
działanie przeciw nowotworowe. Znacząco zmniejszają ryzyko wystąpienia między
innymi raka piersi czy okrężnicy. Choroby nowotworowe to wciąż wielkie wyzwanie
dla współczesnej medycyny, dlatego zamiast leczyć, lepiej stosować profilaktykę.
Kwasy omega-3 mają również znaczący wpływ na zdrowie naszego
układu krwionośnego. Regularnie spożywane obniżają poziom trójglicerydów,
których za wysokie stężenie we krwi może być jednym z powodów wystąpienia
zawału serca czy choroby miażdżycowej. Kontrolują też właściwą pracę serca, są
korzystne w przypadku zaburzeń jego rytmu. Powodują wzrost dobrego cholesterolu
(HDL) – który pozwala na transport złego cholesterolu z powrotem do wątroby,
gdzie jest metabolizowany, tym samym oczyszczając światło naszych żył i tętnic.
Kwasy te ważną rolę odgrywają również w prawidłowej pracy
naszego mózg i całego układu nerwowego. Podnoszą możliwości poznawcze,
zwiększając wydolność mózgu. Są głównym składnikiem kory mózgowej i odpowiadają
za ośrodki koordynacji i wzroku. Szczególnie polecane dzieciom i osobą podejmującym
wysiłek psychiczny oraz uczącym się. Mają też działanie przeciwdepresyjne, jako
że są składnikiem serotoniny – potocznie zwanej hormonem szczęścia.
Duża ilość hormonów syntetyzuje się tylko w obecności kwasów z grupy omega-3.
Tak więc pełnią ważną rolę podczas procesów takich jak krzepnięcie krwi czy
różnicowanie się komórek. Podnoszą odporność naszego organizmu, pozwalają na
skuteczniejszą walkę z drobnoustrojami, takimi jak bakterie czy wirusy, gdyż
potęgują działanie mechanizmów obronnych. Są także odpowiedzialne za zmniejszenie stanów
zapalnych w naszym organizmie. Łagodzą objawy reumatologicznego zapalenia stawów.
Wielonienasycone kwasy omega-3 pomagają nam zrzucić zbędne
kilogramy. Zapobiegają zwiększaniu się poziomu glukozy we krwi. Zmniejszają
także nasz apetyt i ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej.
Poza tym, do zdrowotnych skutków spożywania kwasów omega-3
zaliczamy też wpływ na:
- elastyczność i zdrowy wygląd skóry,
- prawidłową budowę paznokci i włosów,
- rozwój płodu (polecane kobietą w ciąży),
- zmniejszenie bóli menstruacyjnych u kobiet,
- spowolnienie starzenia się komórek,
- stany alergiczne.
Nasze drogocenne kwasy tłuszczowe znajdziemy głównie w tłustych
rybach morskich (łosoś, dorsz, śledź) oleju lnianym, sojowym, z gorczycy oraz w
oliwie z oliwek. Należy pamiętać, że zbyt wysokie temperatury niszczą kwasy
omega-3, dlatego wyżej wymienionych olei i oliwy należy dodawać w postaci
surowej do dań (np. jako sos, dressing). By zachować właściwe proporcje kwasów
polecam dietę śródziemnomorską, bogatą w zbilansowane ich ilości. Ważne również by znać umiar w spożywaniu
kwasów omega-3, gdyż za wysokie ich stężenie może być szkodliwe lub nawet
toksyczne. Przy dobrze ułożonym jadłospisie, należy wyeliminować suplementy
diety, które niepotrzebnie zawyżą poziom kwasów w organizmie.
Heh bardzo interesujące. Fajny blog. Byłam na diecie dukana (dot. innego posta) Ale serio będę wpadać często
OdpowiedzUsuńa no i nie moge dodać do obserw chociaz chce nie wiem czemu ;( zapraszam do mnie http://miloscrozana.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńCiekawe :) Na pewno się przyda :D
OdpowiedzUsuńObserwowanie będzie możliwe, mam nadzieję już za niedługo, przepraszam za utrudnienia i dzięki za komentarze!
OdpowiedzUsuńnawet fajne
OdpowiedzUsuńskomentujesz i zaobserwujesz http://lookforever147.blogspot.com/