Tekst

Czyli wszytko co musisz wiedzieć o zdrowiu

wtorek, 23 kwietnia 2013

Herbata Dla Każdego



Którą herbatę wybrać gdy mamy zamiar przejść na dietę, a której lepiej w ogóle nie pić? Co warto wiedzieć o tym napoju? Postaram się udzielić odpowiedzi na te pytania...

Herbata jak wszystkim wiadomo pochodzi z Azji, gdzie do tej pory jest bardzo szeroko uprawiana. Jest wiele rodzajów herbaty. Najsłynniejsza w Polsce jest chyba czarna, choć na szczęście zostaje ona powoli wypierana przez inne. Oprócz niej możemy wyróżnić herbatę zieloną, białą, czerwoną (Pu-erh) oraz żółtą. Istnieje również wiele mieszanek herbat oraz herbaty aromatyzowane lub z zawartością innych ciekawych składników (zachęcam do eksperymentowania;), lecz dzisiaj postaram się skupić na jej głównych rodzajach.

Herbata czarna - są to liście herbaty poddane fermentacji, podczas której nabierają charakterystycznego smaku. Nie posiada wyjątkowych składników prozdrowotnych gdyż podczas procesu fermentacji większość jej cennych elementów i witamin zamieniana jest na tak wspaniały aromat. Ma jednak dość wysokie walory smakowe. Choć nie posiada wysokiej liczb przeciwutleniaczy, a ilość zawartej w niej witaminy C znacznie się obniża w porównaniu do jej pierwotnej, nieprzetworzonej formy, ceniona jest przez smakoszy. Ma właściwości pobudzające, które zawdzięcza kofeinie. Jej parzenie powinno się odbywać w 100°C  przez ok. 5 minut. Nie jest to polecany przeze mnie rodzaj herbaty. Jeśli możemy powinniśmy pić ją raczej sporadycznie.

Herbata zielona - są to te same liście, które wchodzą w skład herbaty czarnej z tą różnicą, iż nie są poddane procesowi fermentacji. Zaraz po zerwaniu liści z krzewu następuje więdnięcie i suszenie. Powoduje to znacznie większą zawartość drogocennych składników, między innymi witaminy C, K i E oraz przeróżnych mikroelementów. Główną właściwością herbaty zielonej, która jest bardzo ważna dla osób na diecie, jest jej działanie przeciwutleniające. Likwiduje wolne rodniki i usuwa toksyny, przyśpieszając w ten sposób utratę zbędnych kilogramów. Działa również pozytywnie na nasz układ krwionośny, przeciwdziała zawałom. Pomaga osobom o podwyższonym ciśnieniu tętniczym i chorym na cukrzycę. Zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych. Pobudza do działania, oczyszcza nasz umysł i ciało. Herbatę zieloną powinniśmy parzyć w około 80°C przez 3 min - zachowuje wtedy najwięcej swoich właściwości. Polecam bardzo jej spożywanie, ale oczywiście z umiarem. Jest według mnie bardzo pomocna w zdrowym odchudzaniu się.

Herbata biała - jedna z najdroższych herbat dostępnych na naszym rynku. Powstaje z młodych pąków herbacianych, poddanych procesowi suszenia. Ma kilkakrotnie większą moc antyoksydacyjną od herbaty zielonej. Doskonale zwalcza wolne rodniki w naszym organizmie. Ma dużą zawartość kofeiny oraz witamin przez co jest silnie pobudzająca. Byłaby idealnym naparem dla osób na diecie gdyby nie trudność w odnalezieniu jej na sklepowych pułkach oraz wysoka cena. Warto odwiedzić specjalne herbaciarnie w jej poszukiwaniu. Herbatę powinniśmy parzyć w 80°C przez kilka minut.

Herbata żółta - podobnie jak herbata biała jest robiona z młodych pąków rośliny. Jest równie rzadka w naszym kraju jak herbata biała. Przyznam, że nigdy nie miałem przyjemności jej  kosztować. Jej właściwości usuwania wolnych rodników są wysokie. Zawiera bardzo mało teiny. Ma pozytywny wpływ na trawienie. Jej parzenie powinno się odbywać w 90°C przez 3 minuty.

Pu-erh - herbata poddawana procesowi fermentacji, a następnie suszona. Ma bardzo charakterystyczny smak i aromat. Może być przechowywana wiele lat mimo to zachowując wszystkie swoje wartości odżywcze i smakowe. Jest to jedyna herbata tak efektywnie powodująca  utratę kilogramów. Przyśpiesza nasz metabolizm i regularnie spożywana pomaga w zmniejszeniu tkanki tłuszczowej. Obniża również zły cholesterol, ma działanie pobudzające. Zawartość teiny i kofeiny w herbacie jest stosunkowo niska. Stymuluje prace wątroby. Jedną z jej ważnych cech jest poprawa samopoczucia, którą dokładnie wypróbowałem na sobie. Powinna więc zagościć w menu dbających o linie, gdyż jak wiadomo, odchudzanie u wielu osób powoduje stany poddepresyjne i drażliwość, którym Pu-erh skutecznie przeciwdziała. Stanowczo nie powinniśmy jej słodzić - traci wtedy swoje prozdrowotne właściwości. Powinna być parzona w temperaturze ok. 95°C przez 3 min.

Dobrze dobrana herbata może bardzo pozytywnie wpłynąć na naszą dietę. Sięgajmy głównie po herbatę czerwoną i zieloną (zamiennie z białą), a efekty jej spożywania na pewno będą zauważalne. Pamiętajmy, że najcenniejsze są dla nas herbaty liściaste, choć wymagają więcej zachodu w przyrządzaniu niż ekspresowe. Stanowią jednak cenniejsze źródło zdrowych składników, a ich właściwości są silniejsze, nie wspominając już o tym, że herbaty ekspresowe to głównie odpad produkcyjny, pył herbaciany, który jest ubocznym produktem wytwarzania wysokiej jakości surowca.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz